top of page
Naamloos-2.jpg

Schooldichter 

logo-de-schooldichter-DEF-liggend-OL-400.webp

Een dichtbundel maken met een hele basisschool

PHOTO-2021-09-07-19-36-48.jpg

Wat doet de schooldichter? 

Als schooldichter geef ik les in alle groepen van één school. Van groep 1 tot groep 8 dus. In de les bespreken we wat gedichten zijn, waarover ze kunnen gaan en hoe je zelf zou kunnen schrijven. We hebben het over ritme, rappen, en fantasie in taal en tekst. In de kleuterklassen vormen een kringgesprek en de rijmwoorden die we kunnen bedenken de inspiratie voor een groepsgedicht.

Zelf schrijven

Na de les begint het feest. Met zo weinig mogelijk regels komen de mooiste gedichten tot stand. Met je ogen dicht en je pen in je hand wandel je door je eigen wereld en gebruik je je fantasie en zintuigen om jouw gedicht handen en voeten te geven. Beelden worden zo woorden. En het allermooiste? Alle gedichten komen in het boek!

PHOTO-2021-05-18-11-49-08.jpg
PHOTO-2022-10-03-14-37-08 (1)_edited.jpg

Online inleveren

Met de taal als gereedschap bouwen de kinderen hun eigen gedichtenhut. En nog steeds sta ik soms versteld van de romantici, de goede ideeën en de rappers die zich in de klas ontpoppen. 
Als alle gedichten af zijn leveren de kinderen vanaf groep 4 hun eigen gedicht online in via de website van de Schooldichter.

Een eigen boekpresentatie

We verzamelen dus alle gedichten. Met een mooie tekening voorop, een zelfbedachte titel en een voorwoord van de directie ontstaat zo het eigen boek van de basisschool.
En elke keer als er een boek op school of in de bibliotheek wordt gepresenteerd heb ik zin om het te lezen. Net als juffen, meesters, ouders, bibliotheek-medewerkers en burgemeesters. 

2b66b8bf-794d-4ab1-932b-fa387e9c3c94.jpg
bottom of page